MPR Partners, firmă cu birouri în București și Londra, a fost desemnată de autoritățile de la București să reprezinte România în arbitrajul cerut de mai multe firme care operează în domeniul energetic, dintre care două sunt din Austria - KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft și KI-KELAG International GmbH, iar trei sunt înregistrte în România - WINDFARM MV I S.r.l. , Kelavent Charlie S.r.l. și Kelavent Echo S.r.l.Acestea au inițiat un arbitraj în care vor cere compensații României pentru nerespectarea de către România a ECT (Energy Charter Treaty – Tratatul Cartei Energiei), un document care a fost semnat de țara noastră în anul 1994.Cele mai importante dispoziţii ale tratatului se referă la protecţia investiţiilor, comerţul cu materiale şi produse energetice, tranzitul şi soluţionarea litigiilor.În acest arbitraj, România este asistată de consorțiul format din MPR Partners și Squire Patton Boggs (New York, U.S.A.).
Litigiul a fost înregistrat la Secretariatul Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington pe data de 1 noiembrie. Inițiatorii arbitrajului vor fi asistați și reprezentați de birourile din Viena și București ale firmei Schönherr. Pe 13 ianuarie, anul acesta, reclamanții au desemnat primul arbitru, în persoana argentinianului Guido Santiago Tawil.
Arbitrajul vizează, cel mai probabil, reducerea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, care, după ce a devenit cea mai generoasă din Europa, a început să fie ajustată, începând din anul 2013, pentru a se limita efectul în facturile consumatorilor.
MPR Parters și Schoenherr au ajuns astfel să gestioneze câte două arbitraje ICSID, având, asemena firmelor LDPP și Trofin & Asociații, cele mai multe mandate la Tribunalul arbitral din Washington. Într-o altă procedură de arbitraj, inițiată în septembrie 2020 de către 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, reclamanții sunt asistați și reprezentați de firmele Schönherr Rechtsanwälte, prin birourile din Viena și București și Orrick Herrington & Sutcliffe (Paris). Statul român a angajat în această dispută juridică biroul din Londra al firmei Dechamps International Law, firma specializată 3 Verulam Buildings (Londra) și firma locală Pelinari & Pelinari.
Citește și
→ Echipa locală Schoenherr, de partea acuzării în arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări. România se apără cu trei firme din Londra și București
Articolul integral, in BizLawyer