EXCLUSIV | Cât a plătit statul român avocaților pentru reprezentare în litigiile judiciare internaționale

Avocatii oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au deschis fronturi in mai multe tari europene si in SUA pentru a obtine recunoasterea deciziei arbitrale in Dosarul ICSID nr. ARB/05/20. În afara procedurilor de recunoaștere și/sau executare demarate în România, astfel de proceduri au mai fost inițiate și în alte state semnatare ale Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state. Reamintim că, în urma cu opt ani, acestia au reusit sa instituie, prin executor judecatoresc, sechestru pe actiunile statului la OMV Petrom si au blocat conturile Ministerului Finantelor. Un an mai tarziu, au obţinut într-o instanţă din Belgia o decizie de blocare a unor fonduri pe care Eurocontrol trebuia sa le transfere regiei ROMATSA.

Foto: Agerpres

Suma totală plătită în anul 2020 pentru serviciile juridice prestate în legătură cu litigiile internaționale, altele decât litigiile arbitrale, a fost de 10.531.701,06 lei. Pe de altă parte, suma bugetată pentru anul 2021 era, la finele anului trecut, de 3.624.697,14 lei.

Avocatii oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au deschis fronturi in mai multe tari europene si in SUA pentru a obtine recunoasterea deciziei arbitrale in Dosarul ICSID nr. ARB/05/20. În afara procedurilor de recunoaștere și/sau executare demarate în România, astfel de proceduri au mai fost inițiate și în alte state semnatare ale Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state. Reamintim că, în urma cu opt ani, acestia au reusit sa instituie, prin executor judecatoresc, sechestru pe actiunile statului la OMV Petrom si au blocat conturile Ministerului Finantelor. Un an mai tarziu, au obţinut într-o instanţă din Belgia o decizie de blocare a unor fonduri pe care Eurocontrol trebuia sa le transfere regiei ROMATSA, desi aceasta nu avea nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român. În 2020, avocații fraților Micula au cerut instanțelor americane să oblige statul român să le plătească acestora 100.000 $ pe săptămană până când autoritățile de la București vor achita încă 140 mil. dolari din suma obținută la ICSID. Sancțiunea putea redeschide calea urmăririi bunurilor statului de peste granițe. Pentru a contracara actiunile fratilor Micula, Ministerul Finantelor a apelat la avocati in mai multe jurisdictii.

În baza acțiunii arbitrale formulată de cetățenii suedezi Ioan și Viorel Micula și societățile EUROPEAN FOOD S.A., STARMILL S.R.L., MULTIPACK S.R.L. împotriva României, în temeiul Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor între Guvernul României și Regatul Suediei, ratificat prin Legea nr. 651/2002, Tribunalul arbitral constituit în dosarul ICSID nr. ARB/05/20 a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanților, în valoare de 376.433.229 lei plus dobândă”, se arată într-un material întocmit de Ministerul Finanțelor la solicitarea BizLawyer.




România a executat această hotărâre arbitrală, însă reclamanții din acest dosar nu au recunoscut modalitatea de punere în practică a acesteia şi au încercat executarea silită a României în diverse jurisdicții. Pentru a se apăra, guvernul de la București a angajat consorții de firme de avocați după cum urmează:

a. Statele Unite ale Americii - Reprezentarea statului român este asigurată de consorțiul format din societățile de avocatură Ring & Salajanu și SCA VILAIA și ASOCIAȚII;
b. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Reprezentarea statului român este asigurată de consorțiul format din societățile de avocatură SCA DELEANU VASILE AVOCAȚI și THRINGS LLP;
c. Regatul Belgiei - Reprezentarea statului român este asigurată de consorțiul format din societățile de avocatură SCA DELEANU VASILE AVOCAȚI și EVEREST AVOCATS;
d. Marele Ducat al Luxemburgului - Reprezentarea statului român este asigurată de societatea de avocatură WAGENER & ASSOCIES;
e. Regatul Suediei - Reprezentarea statului român este asigurată de consorțiul format din societățile de avocatură SCA DELEANU VASILE AVOCAȚI și FLOOD HERSLOW HOLME ADVOKATBYRA.


Informații de la CIA în procesul din SUA


Viorel și Ioan Micula, cei doi frați care dețin grupul European Drinks, au mers pe căi separate în Statele Unite ale Americii, atunci când au căutat în instanțele americane recunoașterea unei decizii arbitrale care îi îndreptățește la reparații financiare totale de circa 250 milioane de dolari din partea statului român.

Un tribunal federal din New York a respins în 2016 un demers al celor doi oameni de afaceri pentru blocarea unor plăți făcute de România, pentru obligațiuni, către Depository Trust Co din America. În luna decembrie 2015, frații Micula ceruseră Depository Trust sa nu faca plata dobânzilor pentru anumite bonduri ale Romaniei, deoarece ar fi avut dreptul la acele sume. Dar Depository Trust si Guvernul Romaniei au cerut unui tribunal american sa anuleze notificarea, in contextul in care contul vizat urma sa fie alimentat cu 55 de milioane de dolari din care trebuia sa se faca plata dobanzilor pentru unele bonduri emise in trecut de Romania. Guvernul de la Bucuresti a argumentat ca, in cazul in care sumele ar fi fost transferate din Depository Trust catre Micula, in loc sa fie platiti creditorii tarii, costurile sale de imprumut ar putea creste, ceea ce ar afecta finantele tarii.


România a fost reprezentată in acest litigiu de Matthew Connelly, John Rock si Ioana Salajanu, avocati ai firmei Rock Fusco & Connelly LLC.
Ioan Micula și cateva dintre companiile detinute de cei doi frati suedezi de origine romana au apelat la firma White & Case LLP (care i-a trimis in instanta pe avocatii Francis A. Vasquez Jr., Jacqueline L. Chung și Anna K. Diehn), in timp ce Viorel Micula i-a avut de partea sa pe avocatii Paula H. Anderson și Danforth Newcomb de la Shearman & Sterling LLP.
Depository Trust Co a fost reprezentată de Gregg Mashberg, Brian L. Friedman și James A. Unger de la firma Proskauer Rose LLP.


Citeste si
►  File nevazute din războiul juridic Micula v. România - Frații Micula au încercat luna trecută să blocheze plata dobânzilor pentru bondurile României. Patru firme de avocatură din prima ligă americană au tranșat, la New York, litigiul în favoarea guvernului de la București

 
Frații Ioan și Viorel Micula nu s-au lăsat, însă, și au cerut, pe 4 iunie 2020, în instanțele americane, noi sancțiuni împotriva României, după ce obținuseră, în martie 2020, recunoașterea pretențiilor de peste 356 milioane de dolari, rezultate dintr-o o decizie favorabilă obținută la ICSID în 2016, în condițiile în care statul român considera că a închis acest litigiu prin plata, în luna decembrie, a peste 900 milioane de lei (213 mil. usd). Avocații Fraților Micula au solicitat United States District Court For The District Of Columbia să ordone României plata unei sume de 25.ooo usd pe săptămână, care să se dubleze în fiecare lună până când va ajunge la 100.000 de dolari pe saptămână. Reclamanții au cerut, de asemenea, ca România să plătească onorariile avocaților și toate celelalte costuri asociate procesului demarat în SUA, în urma căruia au obținut o decizie favorabilă pe 11 martie 2020.

România poate plăti aceste sancțiuni, au spus consultanții reclamanților, care au pus în acțiunea lor și informații obținute de pe site-ul CIA (Central Intelligence Agency). Instanțele au luat în considerare puterea economică a țărilor în determinarea valorii corespunzătoare a sancțiunilor, au spus aceștia, dând drept exemplu sancțiunile de 50.000 USD pe zi împotriva Federației Ruse, care este „una dintre cele mai mari economii ale lumii”, sau de 246.500 $ pe zi împotriva Chinei, în timp ce Republica Democratică Congo a avut „o economie mult mai mică și mai slabă”, fiind condamnată la plata a doar 5.000 $ pe săptămână, dublată în fiecare lună, până la un maxim de 80.000 $ pe săptămână. Iraq, au arătat avocații americani, nu s-a conformat deciziei unui tribunal american și a fost nevoită să plătească 2.000 $ pe săptămână.

Valoarea sancțiunilor solicitate împotriva României este adecvată, având în vedere dimensiunea  economiei românești, au susținut avocații fraților Micula. „România are un produs intern brut de 211,9 miliarde de dolari (in 2017) și s-a bucurat de o creștere puternică anuală a PIB-ului în ultimii ani”, au spus aceștia. În concluzie, România poate să plătească sancțiunile cerute de reclamanți.

Sancținea substanțială, dincolo de faptul că va compensa reclamanții pentru pierderile suferite din cauza nerespectării de către România a hotărârii tribunalului din 11 martie 2020 - care a arătat că peste 140 de milioane de dolari sunt încă neplătiți - mai are un rol important, au arătat avocații: va deschide calea localizării unor bunuri românești care vor putea fi urmărite pentru a se recupera datoria care crește în fiecare zi.




 

 

Mai mult in Bizlawyer