Constituirea Tribunalului arbitral este una dintre cele mai importante etape în cadrul unui arbitraj, care își va pune o amprentă hotărâtoare asupra mersului ulterior al procedurii arbitrale, a modului în care aceasta se va desfășura. De aceea, o importanță foarte mare trebuie acordată selectării arbitrilor, atât a selectării co-arbitrilor, cât și a președintelui Tribunalui arbitral.
”De principiu, părțile pot stabili anumite reguli referitoare la constituirea Tribunalui arbitral încă de la momentul încheierii contractului de pe urma căruia se vor naște litigiile ulterior, și anume clauza compromisorie. Astfel, părțile pot stabili numărul arbitrilor - poate fi un singur arbitru sau pot fi trei - în funcție de complexitate, naționalitatea părților sau sistemele de drept care sunt implicate în respectivul contract și chiar de valoarea sumei în dispută”, a spus Cosmin Cojocaru, Partener ZRVP, în această pastilă a Dicționarului de Arbitraj.
În ceea ce privește cazul tipic, în care avem trei arbitri, părțile vor trebui, în primul rând, să-și numească cei doi co-arbitri.
”În functie de regulile aplicabile și ceea ce s-au înțeles părțile prin clauza compromisorie, se poate concepe o situație în care arbitrii pot fi numiți de pe o listă pusă la dispoziție de către instituția arbitrală, părțile având posibilitatea de a propune arbitri exclusiv de pe acea listă, sau, dimpotrivă, părțile pot propune o altă persoană, în acest caz numirea făcută fiind supusă, de obicei, confirmării instituției care gestionează procedura arbitrală”, a arătat Cosmin Cojocaru.
Urmărește episoadele anterioare:
Ep 1. - Dictionar de arbitraj - Alternative Dispute Resolution
Ep. 2 - Dictionar de arbitraj - Ad Hoc Arbitration
Ep. 7 - Dicționar de arbitraj: Document Production
Ep. 8 - Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor
Ep. 9 - Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei
Ep. 10 Dicționar de arbitraj: Bifurcarea procedurii arbitrale
În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by Step, Dr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El s-a referit și la aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.
În al doilea episod, coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.
Ulterior, Dr Cosmin Vasile s-a referit la relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional, modul în care se aleg arbitrii, sincronizarea între client și echipa de avocați precum și administrarea probelor.
In ultimul episod al acestei serii, Dr. Cosmin Vasile a analizat aspecte precum: Momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj I Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat I Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj I Durata unei proceduri arbitrale.
Urmărește secțiunea Arbitration Step-by-Step, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners:
→ Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP | Firmele românești pe harta arbitrajului internațional ̸ De ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. Cum se formează și care este aportul echipelor locale ̸ Despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate (Ep. 1)
→ Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional | Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? | Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia (Ep. 2)
→ Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional | Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați | Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj (Ep. 3)
→ Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP - Despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj | Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4) urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4)