ÎCCJ a validat apărările Tereos România, apreciind că organele fiscale și apoi instanța de fond nu trebuiau să aplice art. 11 din Codul fiscal și să reclasifice împrumuturile primite de la societățile afiliate ca aport la capitalul social, deoarece tranzacția se încadra la art. 23 din Codul fiscal privind deductibilitatea dobânzilor.
ÎCCJ a confirmat astfel că Tereos România avea dreptul să deducă integral cheltuielile în cuantum de 4 milioane euro, reprezentând dobânzi și diferențe de curs valutar referitoare la împrumuturile primite de la societăți afiliate, deoarece gradul de îndatorare a capitalului îndeplinea condiția de a fi mai mic sau egal cu trei, deci cheltuielile cu dobânzile erau integral deductibile.
De asemenea, ÎCCJ a respins recursurile ANAF și a validat sentința Curții de Apel București prin care aceleași acte administrativ-fiscale fuseseră anulate în parte în ceea ce privește: (i) impozitul pe profit suplimentar aferent unor servicii intra-grup în valoare de 500.000 EUR; (ii) TVA suplimentară aferentă acestor servicii.
Din echipa PNSA care au coordonat acest dosar fac parte Ilinca Ștefănescu (Partner), Bianca Chiurtu (Managing Associate) și Mihaela Vrabie (Of Counsel), împreună cu Raluca Rusu (Partner PNSA Tax) și Mihaela Pohaci (Of Counsel PNSA Tax).
PNSA obține o hotărâre de referință la ÎCCJ într-un litigiu fiscal în favoarea Tereos România, ce va constitui un precedent important în relațiile fiscale dintre afiliați
- Details
- By George Stoica
- Hits: 1447
Avocații și consultanții din departamentul de Litigii fiscale al PNSA au obținut o decizie favorabilă la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care au fost anulate actele administrativ-fiscale în ceea ce privește impozitul pe profit suplimentar aferent unor cheltuieli în cuantum de 4 milioane euro, reprezentând dobânzi şi diferenţe de curs valutar referitoare la împrumuturile primite de la societăţi afiliate.