Importanta solutiei pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este reliefata prin prisma faptului ca initial, Curtea de Apel Bucuresti a admis in totalitate actiunea in anularea actelor administrativ fiscale emise de catre autoritatile fiscale, sentinta ce ulterior a fost desfiintata in integralitate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie ca urmare a recursului promovat de autoritatile fiscale, cererea de chemare in judecata formulata fiind respinsa.
Prin promovarea caii extraordinare de atac a revizuirii, echipa KPMG Legal a convins Instanta Suprema nu doar cu privire la indeplinirea conditiilor de admisibilitate a revizuirii prin prisma considerentelor Deciziei nr. 45 /2016 din 12 decembrie 2016 pronunţate de ICCJ - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, dar mai ales cu privire la schimbarea deciziei pe fondul recursului formulat, in rejudecare. Astfel, au fost sustinute conditiile de deductibilitate a TVA prin prisma jurisprudentei obligatorii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene demonstrand ca instanta de recurs in mod eronat a judecat deductibilitatea cheltuielilor inregistrate de catre client cu privire la serviciile primite de la societatile din acelasi grup pe aceleasi considerente cu deductibilitatea cheltuielilor inregistrate la calculul impozitului pe profit, conditiile de deductibilitate a TVA fiind diferite si conturate de o jurisprudenta bogata a CJUE, fata de materia impozitului pe profit.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a reconfirmat principiul priorităţii dreptului Uniunii Europene, principiu obligatoriu a fi aplicat de catre instantele judecatoresti si autoritatile fiscale, in acest caz prin raportare la conditiile de deductibilitate reglementate de dispozițiile art. 168 – 169 și art. 178 din Directiva 2006/112/CE in cazul serviciilor prestate intra-grup și a principiilor neutralității și proporționalității fiscale aplicabile ce impun o anumita conduita juridica de urmat in judecarea indeplinirii conditiilor de fond si de forma pentru deductibilitatea TVA.
”Ne bucuram ca reusim sa cream jurisprudenta favorabila care sa clarifice aspecte importante ale colaborarii dintre contribuabili si autoritatile fiscale, fiind disponibili sa impartasim experienta si know-how-ul nostru cu oricine este interesat in demersuri similare, in speranta de a crea o practica predictibila si consistenta atat a autoritatilor fiscale cat si a instantelor”, a arătat firma de avocați.
Echipa de litigii Toncescu si Asociatii – KPMG Legal are o experienta vasta in litigii fiscale, comerciale, civile, contencios administrativ, dar si arbitraje comerciale domestice si internationale si ofera servicii integrate in astfel de dispute, impreuna cu echipele de specialisti KPMG Tax, KPMG Accounting si KPMG Advisory.