ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy

Societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a obținut o victorie importantă în primă instanță pentru Premier Energy în disputa cu Azomureș în legătură cu un contract de furnizare a gazelor naturale încheiat în perioada pandemiei de COVID-19. Separat de miza sa importantă, dosarul a ridicat probleme inedite cu caracter tehnic și de analiză a pieței care au necesitat administrarea unui probatoriu complex (expertiză contabilă și expertiză în petrol și gaze). Echipa de avocați ZRVP a fost formată din Andrei Dumitrescu, partener, și Eugen Tudose, avocat colaborator coordonator.


Premier Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale de pe piața din România, subsidiara unei companii listate în mai 2024 la Bursa de Valori București, a fost acționat in judecată în 2022 de producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș, din grupul elvețian Ameropa, cel mai mare consumator de gaze naturale și una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din România.

Obiectul cererii de chemare in judecată l-a constituit un contract de furnizare a gazelor naturale încheiat între Premier Energy (vânzător) și Azomureș (cumpărător), care în timpul pandemiei de COVID-19 a fost supus mai multor modificări, pentru a fi adaptat noilor condiții economice generate de situația excepțională pandemică.

Disputa are la bază distorsiunile cauzate în relația furnizor-client care au avut loc pe piața de gaze naturale în contextul crizei energetice generate de pandemia COVID-19.

Separat de miza sa importantă, dosarul a ridicat probleme inedite cu caracter tehnic și de analiză a pieței care au necesitat administrarea unui probatoriu complex (expertiză contabilă și expertiză în petrol și gaze).

„Ne bucurăm că instanța de fond a înțeles corect problemele de drept puse în discuție și mecanismul de funcționare a pieței de profil”, a declarat Andrei Dumitrescu, partener ZRVP.

Avocații din cadrul ZRVP au gestionat cauza într-un consorțiu avocațial, alături de colegi de la Clifford Chance Badea, beneficiind, pe întreg parcursul proiectului, de sprijinul echipelor din cadrul departamentelor juridic și tehnic ale Premier Energy.

Echipa de avocați a ZRVP a fost formată din av. Andrei Dumitrescu, partener și av. Eugen Tudose, avocat colaborator coordonator.

ADR & Conflict Resolution