Audierile în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului

Autoritățile de la București așteaptă hotărârea Trbunalului în litigiul ARB/16/19 – The Nova Group Investment împotriva României, în care statul român este reprezentat de societățile de avocatură Derains & Gharavi AARPI  (Paris, Franța), Akinci Danișmanlik Hizmetleri LTD, (Istanbul, Turcia) și Trofin & Associates. În acest dosar, Nova Group a apelat la biroul londonez Debevoise & Plimpton LLP, firmă cu radacini în New York și peste 800 de avocați și zece birouri aflate pe trei continente, alături de care au venit  firmele 3 Verulam Buildings (Londra, U.K.), biroul Dentons din București și Houthoff (Rottherdam, Olanda).

În esență, reclamantul susține că acțiunile și deciziile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a exercitat asupra activității Astra Asigurare-Reasigurare SA, prin urmărirea penală a omului de afaceri Dan Adamescu, prin derularea unei campanii media ostile împotriva sa, precum și prin negarea dreptului la un proces echitabil în procedurile penale interne de către organele de urmărire penală şi instanțele judecătorești, au condus la prejudicierea investitorului olandez.

Valoarea despăgubirilor solicitate de reclamant este de aproximativ 345 milioane euro.

Statul român este asistat de consorțiul format din firmele Derains & Gharavi AARPI  (Paris, Franța), Akinci Danișmanlik Hizmetleri LTD, (Istanbul, Turcia) și Trofin & Associates. În acest dosar, Nova Group a apelat la biroul londonez Debevoise & Plimpton LLP, firmă cu radacini în New York și peste 800 de avocați și zece birouri aflate pe trei continente, alături de care au venit  firmele 3 Verulam Buildings (Londra, U.K.), biroul Dentons din București și Houthoff (Rottherdam, Olanda).

Citeste si
►   Statul român și-a ales echipa de apărători pentru arbitrajul inițiat de familia Adamescu. O firmă locală de avocați primește “botezul” ICSID, alte două vin din Franța și Turcia




Președintele tribunalului arbitral este americanul Jean Engelmayer KALICKI, iar arbitrii sunt Klaus REICHERT (Germania), ales de reclamantă și Thomas CLAY (Frența), ales de partea română. Thomas Clay este profesor de International Arbitration Law si Director of the LLM in International Arbitration la Facultatea de Drept Versailles, singurul program de arbitraj international predat în limba franceză, realizat în colaborare cu Camera Internațională de Comerț (ICC). El este, de asemenea, managing partener al Clay Arbitration Office și fost decan al Facultății de Drept Versailles.

Potrivit informatiilor BizLawyer, statul român plătește avocaților săi un tarif pentru documentare de 188 euro/ora, pentru redactarea documentelor - 208 euro/ora, iar pentru reprezentare in instanță - 198 euro/ora. Acestea sunt cele mai mari tarife plătite de Ministerul Finanțelor avocaților care reprezintă România la ICSID. 


Citește articolul integal in BizLawyer


ADR & Conflict Resolution