Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold

Firma de avocați Mușat & Asociații a primit mandat să apere România în disputa arbitrală inițiată de Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) şi Euroins Insurance Group AD (EIG). Cele două companii au depus pe 7 iunie o cerere de arbitraj împotriva României, reprezentată prin Ministerul Finanțelor, la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor Investiţionale (ICSID) din Washington DC. Reclamanții sunt consiliați în procedurile de arbitraj de firma multinaţională de avocatură Pinsent Masons, precum şi de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari şi mai importante firme de avocatură din Bulgaria. Potrivit informațiilor BizLawyer, echipa de la Pinsent Masons și DGKV este condusă de Sylvia Tonova, co-coordonatoarea departamentului de arbitraj internațional de la Pinsent Masons și de Angel Ganev, șeful departamentului de soluționare a litigiilor și arbitraj de la DGKV, precum și de partenerul Gergana Monovska.

Sursa: ICSID


De partea statului Român, alături de Mușat și Asociații se mai află o echipă formată din avocații Anna De Luca, Chloe Carswell, Lucas Bastin KC și românul Lucian Ilie, primul „barrister” (avocat pledant) român ce practică în domeniul arbitrajelor internaționale.

Citește și
→   Generația 2.0 avocați de top | De vorbă cu Lucian Ilie, primul „Barrister” român ce practică în domeniul arbitrajelor internaționale. Cum a reușit să intre în elita justiției britanice în arta oratorică și care sunt perspectivele, după ce a intrat în procesul de evaluare pentru o potențială promovare la poziția de Counsel în cadrul firmei Reed Smith

Potrivit avocaților angajați de reclamanți, Eurohold şi EIG au declanşat procedura de arbitraj din cauza nerespectării de către statul român a obligaţiilor care îi revin în temeiul tratatului bilateral de investiţii dintre Bulgaria şi România, inclusiv obligaţia sa de a acorda un tratament corect şi echitabil companiilor.

Ei au declarat recent că arbitrajul semnalează o schimbare importantă în legislația europeană privind tratatele de investiții, deoarece asigurătorul se pregătește să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre. În opinia reclamanților, este vorba despre multiple încălcări din partea unei autorități de reglementare din România în ceea ce privește regimul Solvency II, regulamentul UE privind asigurările și reasigurările "Gold Standard", care ar trebui să asigure un cadru de reglementare solid și practici de supraveghere coerente în acest sector în Uniunea Europeană.

Avocații susțin că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE care își desfășoară activitatea pe teritoriul Uniunii și ar putea, în cele din urmă, să genereze un val de litigii, întrucât acestea se confruntă, de asemenea, cu impactul măsurilor drastice luate de UE în ceea ce privește acordurile de investiții între statele UE. Cazul va ridica probleme noi și de ultimă oră în materie de drept internațional public, cum ar fi capacitatea investitorilor de a înainta cereri de despăgubire în temeiul unei clauze de caducitate a unui acord bilateral de investiții reziliat între două țări din UE.

Citește articolul integral pe platforma BizLawyer


Citește și
→   Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații

ADR & Conflict Resolution